Viză la granița dintre original si fals

    Uleiul De Măsline Extra Virgin este uleiul cu cel mai mare preţ, per unitate, dintre uleiurile vegetale. Această se datorează nu numai indiscutabilelor sale calităţi ci şi etapelor dificile, relativ la celelalte plante oleaginoase, pe care măslina le parcurge până să ajungă ulei.

olive-oil-isle    Valoarea mare pe care acest produs o are a creat în jurul lui armate de falsificatori, a trezit lăcomia companiilor – mai ales a multinaţionalelor – şi a creat o piaţă bazată pe înşelarea consumatorului.
Până în urmă cu un an puteam fi foarte uşor păcălit în ceea ce priveşte calitatea uleiului de măsline. În urmă câtorva achiziţii de “ulei de măsline” de pe rafturile magazinelor, reprezentarea mea despre acest produs era că “… are gust şi miros de ceară de lumânări şi strică salata”.

    Imaginea mi s-a schimbat complet atunci când am luat contact cu Uleiul De Măsline Extra Virgin direct de la agricultorii din sudul Greciei. Tot atunci am înţeles şi uriaşa minciună ai cărei victime suntem atunci când vine vorbă despre uleiul de măsline.
Vreau în articolele care urmează să vă fac o imagine a mecanismului prin care sunteţi păcăliţi să cumpăraţi falsurile pieţelor “organizate”.

    Livada de măslini i-a rămas moştenire lui kyrios Petros de la părinţii săi, la rândul lor aceştia primind-o de la părinţi şi tot aşa, până la începutul timpurilor. A worker empties out olives from a basket at an olive tree field in La Rinconada
La mijloc de decembrie Petros a început să-şi strângă recolta. An bun, cu măslinii împovăraţi de rod.

    Culesul poartă denumirea de “bătut măslinii”, asta deoarece se procedează cam la fel ca şi cu nucii. Pe jos sunt întinse nişte prelate uriaşe pe care cad măslinele. De aici sunt strânse numai în saci de iută, încărcate în remorci şi transportate la presă (fabrica). Se folosesc doar sacii de iută, eventual alt textil, pentru simplul motiv că în această stare măslinele nu trebuie să transpire. Dacă s-ar întâmpla acest lucru uleiul şi-ar modifica gustul şi – foarte grav – i-ar creşte aciditatea.
La fabrica se aşteaptă la rând. De obicei, în vârf de cules, între câteva ore, până la o zi. Petros a avut norocul de a intra repede cu măslinele la presat doar în două zile din cele cinci cat a durat presarea recoltei.
maslini 32    Fabrica te impresionează prin curăţenie şi prin managementul complet automatizat al fluxului tehnologic. Deasemenea este frapant pentru mulţi faptul că “la butoane” sta numai proprietarul fabricii sau un membru al familiei lui. Toţi cei pe care-i găseşti în fabrică sunt din familie. Rareori întâlneşti câte un angajat din afară.
Fabrica a fost retehnologizată în urmă cu câţiva ani de către actualul proprietar. Să nu vă imaginaţi că actualul proprietar a cumpărat fabrica veche. La fel că şi în cazul agricultorului şi lui i-a rămas fabrica de la părinţi, care o aveau de la părinţii lor şi tot aşa.
Grecia, sau, cel puţin, Grecia australă, este ţara afacerilor de familie din tata-n fiu. maslini 22Sunt puţine cazuri în care o afacere se vinde. Asta se întâmplă doar dacă nu există urmaşi sau dacă niciunul dintre aceştia nu vrea să continue tradiţia familiei.

    Sacii sunt vărsaţi într-un container de unde măslinele pleacă pe o bandă rulantă. Procesele care urmează sunt: vânturarea cu flux de aer (se înlătură eventualele frunze, beţişoare etc), uscarea (tot cu flux de aer), tocarea măslinelor, stabilizarea temperaturii la 26-27 de grade şi presarea propriu-zisă. Rezultatul este stocat în butoaie de 60-200 litri.

    Fiind o oarecare diferenţa de temperatură între ulei şi mediu nu se ermetizează încă butoaiele, ci are loc aclimatizarea timp de câteva ore, până la una-două zile. Fabrica îşi păstrează uiumul de la fiecare producător după care agricultorului îi rămân două variante: să-şi ia uleiul acasă sau să-l vândă fabricii.

    Preţul de achiziţie pe care fabricile il practică este clar stabilit prin lege şi făcut public încă de la începutul sezonului şi este valabil pentru absolut toate fabricile din regiune. Nici o fabrică nu poate cumpăra cu mai mult sau cu mai puţin decât acest preţ.curge Anul acesta kyrios Petros a luat uleiul acasă. Are mulţi prieteni care merită să beneficieze de ceva bun şi sută la sută natural. Printre ei te numeri şi tu.             Uleiul pe care fabrica îl opreşte sau îl cumpăra se stochează în nişte rezervoare mari din inox (până la 10 tone) unde îşi aşteaptă cumpărătorii.       Din momentul în care uleiul rămâne la fabrica începe aventura comercială a uleiului de măsline.     La capătul acestei aventuri, adică pe masa ta, ajunge o sticlă cu ceva anume în ea, dar cu o etichetă îmbietoare pe care scrie “ulei de măsline extra-virgin” alături de un “pogon” de specificaţii, certificări, premii :-), care ţi-au luat ochii şi te-au minţit fără scrupule.

Va urma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *